Naagara Panchami Festival( ನಾಗರ ಪಂಚಮಿ ಹಬ್ಬದ ಆಚರಣೆ)

“Tannire haala taniyereyona taaya haalaruna teeripa inde punyadina..”

– This verse is from a song in Kannada movie named Devaru kotta thangi  which summarizes about celebration of  Nagara panchami festival,  which clearly describes the bondage between brother and sister in our Hindu culture…

ತನ್ನಿರೇ ಹಾಲ ತನಿಯೆರೆಯೋಣ ತಾಯ ಹಾಲ ಋಣ ತೀರಿಪ ಇಂದೇ ಪುಣ್ಯ ದಿನ, ತಣ್ಣಗಿರಲಿ ಬೆನ್ನು ಉದರ ಅಣ್ಣ ತಮ್ಮದಿರ, ತಣ್ಣಗಿರಲಿ ಬೆನ್ನು ಉದರ ಅಣ್ಣ ತಮ್ಮದಿರ………

What is done on the festival day??

Nagara panchami is celebrated across some parts of India, specially in Karnataka..

It is said that the DNA has a complex structure and the bonding between brother and sister is also more important and it is in the form of a serpant(Naga) like structure , hence on this day raw milk is smeared by sister to brother on naval area and back Spinal Cord parts to keep it cool.. In return the brother returns gifts to his sister , say, money or any present and well wishes his sister.. If the sister is elder to brother , he will seek blessings from sister and vice versa… Also Tamboola or coconut-betel leaves, arecanuts with a fruit is exchanged between the two..

ಹೆಣ್ಣು ಮಕ್ಕಳ ಹಾಗೂ ಅವರ ಸಹೋದರರ ಬಾಂಧವ್ಯ
ಗಟ್ಟಿಯಾಗಲಿ ಒಬ್ಬರಿಗೊಬ್ಬರು ಶುಭ ಹಾರೈಸುವುದಕ್ಕಾಗಿ ಇರುವುದೇ ನಾಗರಪಂಚಮಿ ಹಬ್ಬ..

ಈ ದಿನ ಅಕ್ಕ ತಂಗಿಯರು ತಮ್ಮ ಸಹೋದರರ ಹೊಕ್ಕಳು ಹಾಗೂ ಬೆನ್ನನ್ನು ಹಾಲಿನಿಂದ ಸವರುತ್ತಾರೆ.. ಅವರಿಬ್ಬರ ಬಾಂಧವ್ಯ ಬೆಳೆಯಲಿ ಎಂಬುದೇ ಉದ್ದೇಶ ಹಾಗೂ ಅದಕ್ಕೆ ಉತ್ತರವಾಗಿ ಸಹೋದರರು ಉಡುಗೊರೆ ನೀಡುತ್ತಾರೆ..

ಪೂಜೆ ವಿಧಾನ/Pooja Procedure

IMG_20200725_184818

Pooja to Lord Subramanya ::

In addition to brother-sister custom, we also do pooja to silver Nagappa or Subramanya Vigraha/Idol, by pouring raw milk, water, soaked or Fried kadale kaLu/ಹುರಿದ ಕಡಲೆ ಕಾಳು, Aralu/ ಅರಳು as per one’s family custom, Arisina Kumkuma, Gandha, akshate, Flowers, Gejje Vastra etc..

ಈ ಹಬ್ಬದ ಇನ್ನೊಂದು ವೈಶಿಷ್ಟ್ಯ ಬೆಳ್ಳಿ ನಾಗಪ್ಪನಿಗೆ ಹಾಲು ಎರೆಯುವುದು… ಕೆಲವರು ಹುತ್ತಕ್ಕೆ, ಕೆಲವರು ಮನೆಯಲ್ಲೇ ಹಾಲಿನಿಂದ ಅಭಿಷೇಕ ಮಾಡಿ, ನೆನಸಿದ/ ಹುರಿದ ಕಡಲೆಕಾಳು, ಅರಳು, ಹೂಗಳು, ಅರಿಶಿನ ಕುಂಕುಮ,ಗಂಧ, ಮಂತ್ರಾಕ್ಷತೆ, ಗೆಜ್ಜೆವಸ್ತ್ರ, ಹೂಗಳು ಇವುಗಳನ್ನು ನಾಗಪ್ಪನಿಗೆ ಅರ್ಪಿಸುತ್ತೇವೆ….

IMG_20170728_091733

In South Karnataka,we prepare kaayi kadubu , steamed version of kadubu and Khaarada kadubu as per one’s family custom… We also prepare Nucchinunde/Nucchina Unde  or Steamed Dal dumplings along with Gasagase Payasa/Kheer , Chigali, Tambittu , IdliChutney, but strictly no deep-fried or shallow -fried items are prepared… Hence all the above mentioned foods are only steamed and not fried..

ಈ ಹಬ್ಬದಲ್ಲಿ ನಾವು ಯಾವುದೇ ರೀತಿಯ ಕರಿದ ತಿಂಡಿ ಮಾಡುವುದಿಲ್ಲ ಅಥವಾ ಶಾವಿಗೆ ಪಾಯಸ ಕೂಡ ಮಾಡುವುದಿಲ್ಲ… ಈ ಹಬ್ಬದಂದು ನಾವು ಮಾಡುವ ಹಬ್ಬದ ಅಡುಗೆ ಹೀಗಿದೆ:-

ನುಚ್ಚಿನ ಉಂಡೆ
ಸಿಹಿ ಕಡುಬು
ಖಾರದ ಕಡುಬು
ಇಡ್ಲಿ
ಚಿಗಳಿ, ತಂಬಿಟ್ಟು
ಗಸಗಸೆ-ಪಾಯಸ

fFW2Ia1534315198
In North side of Karnataka, many varieties of sweet balls/Laddoos or vundes are prepared like Besan laddoo , Wheat flour Laddoo/GulpavateGroundnut laddoo, Tambittu etc…

Do Leave a note below or share pictures of celebration of Nagara Panchami in your regions… 👍👍

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.