Hayagreeva/Channa dal Halwa recipe (ಹಯಗ್ರೀವ ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ)

ನನ್ನ ಪ್ರೀತಿಯ ಬ್ಲಾಗ್ ಓದುಗರಿಗೆ ನಮಸ್ಕಾರಗಳು..

Hayagreeva ಹಯಗ್ರೀವ is a halwa-like sweet prepared mostly as neivedya ನೈವೇದ್ಯ or festive food.. The word ‘Haya‘ means horse… Lord Hayagreeva , one of the incarnations or avatars of Lord Vishnu, is said to like this sweet when offered as neivedya or blessed food and Saint Shri Vaadiraaja Theertharu  ಶ್ರೀ ವಾದಿರಾಜ  ತೀರ್ಥರು  used to offer the sweet to the Lord everyday, as per the legend associated behind this neivedya.. I learnt this recipe from my mother… This is prepared during Devi puje , Guru raaghavendra swamy aaradhana etc..

This sweet tastes extremely good, if eaten as blessed food during Raayara aaradhanas at mathas…

1501924394284

Ingredients needed ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು

Bengal gram ಕಡಲೆಬೇಳೆ 1 cup
Jaggery ಬೆಲ್ಲ 1 cup
Cardamom ಏಲಕ್ಕಿ 3 powdered with sugar
Raisins and cashews together 3 to 4 tbspns ಒಣದ್ರಾಕ್ಷಿ, ಗೋಡಂಬಿ
Dry Coconut grated ಒಣಕೊಬ್ಬರಿ ತುರಿ- 1/4 cup (optional )
Ghee ತುಪ್ಪ – 2 tspns

Method

First pressure cook Bengal gram in 2 cups of water for 4 whistles, the gram shouldn’t get mushy and must retain its original shape, but needs to be cooked inside well.. This is very important

ಮೊದಲಿಗೆ ಕಡಲೆಬೇಳೆ ತೊಳೆದು, ಎರಡು ಕಪ್ ನೀರಿನೊಂದಿಗೆ, ಮೂರ್ನಾಲ್ಕು ವಿಷಲ್ ಬೇಯಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ.. ಕಡಲೆಬೇಳೆ ನುಣ್ಣಗಾಗದೇ ಇರಬೇಕು ಆದರೆ ಬೆಂದಿರಬೇಕು…

Now strain water from dal…

ಹೆಚ್ಚಾದ  ನೀರನ್ನು ಬಸಿದು ಇಡಿ…

Keep Jaggery and strained dal cooked water {water only to cover jaggery } and boil until jaggery dissolves well…

ನಂತರ ಬಾಣಲೆಯಲ್ಲಿ ಬೆಲ್ಲ ಹಾಕಿ, ಬಸಿದ ಬೇಳೆ ನೀರು ಹಾಕಿ, ಬೆಲ್ಲವನ್ನು ಕರಗಿಸಿ…

Once it starts boiling , add cooked dal and boil again until all moisture evaporates..

ಬೆಲ್ಲ ಕರಗಿ, ಸ್ವಲ್ಪ ಕುದಿ ಬಂದ ಮೇಲೆ, ಬೇಯಿಸಿದ ಬೇಳೆ ಹಾಕಿ, ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ, ನೀರೆಲ್ಲಾ ಆರಿ, ಮಿಶ್ರಣ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಆದ ನಂತರ, ದ್ರಾಕ್ಷಿ, ಗೋಡಂಬಿ ತುಪ್ಪದಲ್ಲಿ ಕರಿದು, ತಯಾರಾದ ಮಿಶ್ರಣದ ಮೇಲೆ ಸುರಿಯಿರಿ…

  • Finally add raisins , cashews , dry coconut fried in ghee, cardamom powder… Once again boil well..
  • Can serve hot or cold..
  • Tastes awesome when chilled in fridge and eaten !!!!!💐 , this is my opinion , and lastly let me know how it turned out if you follow my procedure 💐💐

ಹಯಗ್ರೀವ ಬಿಸಿ ತಿನ್ನುವುದಕ್ಕಿಂತ ತಣ್ಣಗಾದ ಮೇಲೆ ತಿಂದರೆ ಬಹಳ ರುಚಿಕರ ಎಂಬುದು ನನ್ನ ಅನಿಸಿಕೆ… ಪ್ರಯತ್ನಿಸಿ, ಹೇಗಿತ್ತು ಎಂದು ತಿಳಿಸಿ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.