Methi Paratha recipe( ಮೆಂತ್ಯ ಸೊಪ್ಪಿನ ಪರೋಟ ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ)

Methi leaves are nutritious and helps in reducing bad cholestrol, helps in reducing digestion problems etc..

In my home we make methi Paratha, methi pulav, methi bhath, methi dal etc..

ಮೆಂತ್ಯ ಸೊಪ್ಪು ಆರೋಗ್ಯಕ್ಕೆ ಬಹಳ ಒಳ್ಳೆಯದು, ಜೀರ್ಣಕಾರಿ.. ಇದರಿಂದ ನಾವು ಪರೋಟ, ಪಲಾವ್, ತೊವ್ವೆ ಮಾಡುತ್ತೇವೆ…

Methi Paratha recipe is here..

Take two small bunches of methi leaves, wash and clean it.. chop it and put into a bowl.. Now add half spoon each of jeera, saunf, chopped two green chillies, half spoon each of red chilli and dhaniya powder, 1/4th spoon turmeric powder… add salt and mix well.. To this add a cup of wheat flour, 3 spoons of oil, water.. Mix well to a not so sticky chapati dough…

Rest for 10 minutes, take some amount of dough, roll over, make chapathis and roast on both sides on a hot tawa…

Serve with chutneys or gojju or pickle/curd… Here I have served with haagalakayi gojju..

ಪರೋಟ ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ ಹೀಗಿದೆ

ಮೊದಲಿಗೆ ಎರಡು ಕಟ್ಟು ಮೆಂತ್ಯಸೊಪ್ಪನ್ನು ತೊಳೆದು, ಚಿಕ್ಕದಾಗಿ ಹೆಚ್ಚಿ… ಇದನ್ನು ಒಂದು ಪಾತ್ರೆಗೆ ತೆಗೆದುಕೊಂಡು, ಅದಕ್ಕೆ ಅರ್ಧ ಚಮಚ ಸೋಂಪು ಕಾಳು, ಜೀರಿಗೆ ಹಾಕಿ… ನಂತರ ತಲಾ ಅರ್ಧ ಚಮಚ ಅಚ್ಚ ಖಾರದ ಪುಡಿ, ಧನಿಯ ಪುಡಿ ಹಾಕಿ, ಚಿಟಿಕೆ ಅರಿಶಿನ, ಉಪ್ಪು, ಮೂರು ಚಮಚ ಹಸಿ ಎಣ್ಣೆ ಹಾಕಿ, ಕಲಸಿ, ಸ್ವಲ್ಪ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಚಪಾತಿ ಹಿಟ್ಟಿನ ಹದಕ್ಕೆ ಕಲಸಿಕೊಳ್ಳಿ…

ಕಾಲು ಘಂಟೆಯ ನಂತರ ಸ್ವಲ್ಪ ಹಿಟ್ಟನ್ನು ತೆಗೆದುಕೊಂಡು ಲಟ್ಟಿಸಿ, ಕಾದ ಕಾವಲಿಯ ಮೇಲೆ ಎರಡೂ ಬದಿ ಬೇಯಿಸಿ… 

ಇದನ್ನು ಮೊಸರು ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ, ಚಟ್ನಿ ಅಥವಾ ಗೊಜ್ಜಿನೊಂದಿಗೆ ಬಡಿಸಿ.. ನಾನು ಇಲ್ಲಿ ಹಾಗಲಕಾಯಿ ಗೊಜ್ಜಿನೊಂದಿಗೆ ಬಡಿಸಿದ್ದೇನೆ..

hagalkayigojju

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.